Anbefalinger

Bli med på praten! 5 kommentarer

 1. Hei. Flott side/blogg du har 🙂 Har du erfaring med smerter/hevelse i Hoffas knepute/fettpute? Min sønn på 13 sliter tidvis med store akutte smerter. Kommer som oftest ifm løping på hardt underlag i høy fart. Noen ganger kommer det brått, andre ganger etter fullført løp/trening og andre ganger merkes intet…Hva kan være årsakene? Hvordan forebygge? Alt mottas med takk 🙂

  Svar
  • Hei André!

   Takk for tilbakemelding! Ja, har erfaring med den slags plager, og dette rammer forholdsvis ofte i den alderen sammen med Schlatters. Hoffas fettpute fungerer som en slags trykkfordeler og ligger under senen som går fra kneskålen til leggbenet.

   Det er en rekke mulige årsaker til irritasjon av Hoffas fettpute og overbelastning er kanskje den vanligste. Nedsatt fleksibilitet og sirkulasjon i muskulaturen på fremsiden av låret bør kartlegges, sammen med eventuelle muskulære ubalanser.

   Videre bør man kartlegge evnt tidligere skader, og om det er hevelse i kneet forøvrig. Løpesett, bevegelsesmønster og bevegelsesrestriksjoner kan også bidra til plagene.

   Det er altså svært mange mulige årsaker og jeg vil anbefale å oppsøke en terapeut som har erfaring med den slags plager, da det er fullt mulig å gjøre noe med dette.

   Behandling og forebygging vil være avhengig av hvilke funn terapeutens undersøkelse resulterer i. Likevel vil jeg anbefale å få jobbet med muskulaturen på forsiden av låret, løpe på mykt underlag og belaste til smertegrensen nå i starten.

   Håper dette kan hjelpe og spør gjerne dersom du lurer på noe mer.

   Mvh Martin

   Svar
   • Hei Martin!

    Kunne du ha kommet med noen anbefalinger på terapauter som har peiling på hoffas pute?
    De fleste har ingen erfaring på akkurat det området, så det blir vanskelig å få hjelp til å få fikset på det.
    Setter stor pris på hjelpen jeg kan få:)

    Mvh, Ismail

 2. Takk Martin. Min sønn har tidligere også hatt Slatters, men dette problemet avtok brått når han kuttet ut fotball og reduserte hopp/hekk på friidrett. Har fått kartlagt overpronasjon/lav fotbue hos ortoped og dette er nå kompensert med såler i hverdagssko og løpesko. Manuell-terapeut diagnostiserte Hoffas syndrom og har vist/anbefalt noen øvelser, samt kinesiotapeteknikk. Øvelsene handler om stabilisering av muskulatur rundt knær. Han har i tillegg startet med orientering og løper stadig mindre på hard underlag. Hvilke øvelser anbefaler du for fremside lår? Mvh Andre

  Svar
  • Det høres bra ut. Øvelsene kan fokusere på å styrke setemuskulaturen og bakside lår i hovedsak, men det kan også være aktuelt med øvelser som styrker forside lår. Dersom bakside lår og setet ikke aktiveres og er sterkt nok i forhold til forside lår kan dette medføre at man benytter forside lår i hovedsak fremfor en mer balansert bruk av alle muskelgruppene under bevegelser som løping og hopping.

   Øvelser som bekkenhev (hip thrust, glute bridge med 1 og 2 ben), bulgarsk utfall, sideveisgange med strikk, sideplanke kan bidra til dette. Øvelser i slynge med fokus på hofte og lår kan også være nyttig. Det kan også være fordelaktig å få tak i en foam roller (massasjerulle – google) for å få ned spenningen i muskulaturen rundt lår, hofte og legg.

   Mvh Martin

   Svar

Kom gjerne med en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s