Explain Pain av Dr.David Butler og Dr. Lorimer Moseley er en evidensbasert bok for terapeuter, pasienter og studenter.

Boken tar for seg det kanskje vanligste spørsmålet man har når smerte er involvert: «Hvorfor har jeg vondt?» og «hva kan jeg gjøre for at smerten ska bli mindre?»

Forfatterne, som begge er fysioterapeuter, bruker et forholdsvis enkelt språk og forsøker å forklare de ulike begrepene på en måte som alle kan forstå.

Forskning viser at personer kan oppleve mindre smerter når man forstår mekanismene bak smerte og hva de skyldes.

Hovedbudskapet i denne boken kan sies å være at smerte er helt normalt.

Det er et resultat av hjernefunksjon, og selv om det kan være mekanismer i kroppens ulike vev som er bakgrunnen, er det hjernen som til syvende og sist avgjør om dette blir opplevd som smerte eller ikke.

Informasjonen forfatterne kommer med er godt dokumentert og de refererer til anbefalt litteratur for de som er interessert i å lese mer om temaene.

Kapitlene har ulike tema; For eksempel tar kapittel 1 for seg pasienthistorier der traumatiske hendelser ikke resulterte i store smerter, og går videre med å beskrive hvordan alder, kjønn og kultur kan påvirke smerteopplevelsen.

De neste kapitlene gir informasjon om hvilken rolle smerte spiller for å beskytte kroppen, en innføring i smertefysiologi og anatomi, samt hvilken rolle de ulike systemene (nerve, endokrin, immun) spiller når det gjelder å modulere smerteopplevelsen.

Faktorene som øker eller minsker smerteopplevelsen, og hvordan tankene våre påvirker det hele er også beskrevet.

Diagrammet nedenfor som er hentet fra boken gir en enkel presentasjon av forholdet mellom smerte, reparasjon og vevs/nevrogene mekanismer:

diagram explain pain
(foto: Butler, D. S., & Moseley, G. L. (2003). Explain Pain. Adelaide: Noigroup Publications)

De siste kapitlene handler om vanlige behandlingsmetoder og modeller for smerte. Her er det kanskje viktigste budskapet til pasienter at opplevelsen av smerte ikke nødvendigvis har en sammenheng med alvorlig vevsskade. Altså at noe ikke er «ødelagt» selv om det kan oppleves sånn.

Fire verktøy blir beskrevet for å håndtere smerter:

  • Informasjon om og forståelse av hva smerte er.
  • Innse at smerten ikke trenger å være skadelig og at nervesystemet bruker smerte for å beskytte deg, ikke nødvendigvis informere deg om ødeleggelse.
  • Aktivitetstilpassing og gradvis eksponering
  • Bruke trening av den virtuelle kroppen på samme måte som trening av kroppen forøvrig.

Muligens er boken noe lang og komplisert for enkelte pasienter, og en enklere versjon kan absolutt ha sin plass. Samtidig er formålet med boken å gi en grundig innføring i smerte, og det forsvarer absolutt at man forklarer de ulike faktorene i detalj.

Boken vil være svært nyttig for de som jobber med smerte. Terapeuter kan bruke eksemplene og forklaringene i boken for å hjelpe pasienter med å forstå smerte bedre. Dette er etter min mening den kanskje viktigste oppgaven en behandler har når smerte er pasientens hovedproblem.

Å forklare til noen med kroniske smerter at det personen opplever ikke nødvendigvis står i samvar med tilsvarende stor vevsskade er en vanskelig oppgave, og kan for pasienten være vanskelig å forstå.

Samtidig har forskning vist at smerte kan forklares på en måte som kan forstås av pasienter og at dette i seg selv kan hjelpe vedkommende til å håndtere smertene bedre.

Nettopp av denne grunn vil jeg anbefale alle å lese denne boken da de aller fleste av oss opplever eller vil oppleve smerter en eller annen gang.

Til slutt er en video der forfatterne diskuterer de første fem årene etter at boken ble utgitt:

(Dette er en beskrivelse av første utgave av boken. Jeg skal få tak i andre utgave og anbefaler deg å gå for denne da den inneholder oppdatert forskning som ikke er med i den første versjonen)

Bli med på praten! 1 kommentar

  1. […] Mye av den forskningen som blir gjort på kroniske ryggplager viser nemlig at noe av det viktigste terapeuter kan gjøre er å undersøke grundig om det foreligger patologi, avdramatisere situasjonen om mulig, og ikke minst gi pasienten tro på egen kropp og evne til å håndtere situasjonen. For å bedre forstå hvordan man kan forstå og forklare pasientens smerteopplevelse, anbefales det å lese boken Explain pain. […]

    Svar

Kom gjerne med en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Manuellterapi og fysioterapi

Stikkord

, , , , , , , , , , , , , , ,