Basisball – basistrening som funker

I treningsverden er det nå stor fokus på styrketrening med bruk av vekter og baseøvelser som markløft, knebøy, benkpress og pull-ups. Det er vel og bra at stadig flere benytter disse øvelsene, og dette vil for de fleste gi svært gode resultater. Samtidig er det viktig å trene allsidig og få med alle de ulike ferdighetene man trenger i hverdag og idrett.

Basistrening er en form for trening som gjør deg i stand til å prestere på et høyere nivå. Om du er idrettsutøver eller hobbymosjonist – basistrening kan gjøre en forskjell i din fysiske form. Basistrening kan gi deg en bedre fysisk kapasitet til å utøve den idretten/treningen du driver med.

Olympiatoppen definerer basistrening slik:

Trening av grunnleggende fysisk-, koordinativ-, sosial- og mental kapasitet på et generelt og et idrettsspesifikt nivå. 

Mange spør seg selv hva som er formålet med å utføre  øvelser som ikke har noe med den egentlige treningen eller idretten de driver. Da er det viktig å tenke på hvilke krav din hverdagsaktivet stiller til deg og din kropp. Her kommer basistrening inn i bildet, og den har som mål å øke din prestasjonsevne, samt virke skadeforebyggende.

Basistrening kan bidra til å skape et solid fundament for videre trening. Allsidighet er svært viktig og det å forbedre alle fysiske og mentale egenskaper vil kort og greit kunne gjøre kroppen din i stand til å tåle mer og prestere bedre.

Back to start og Basisball

Back to start er et firma som nå lanserer Basisball i ulike konsepter. Firmaet er grunnlagt av Silje Blindheim og Siri Linn Haugen, to damer med svært god kompetanse innenfor idrett og trening.  Deres nye treningsform tar for seg trening av hele kroppen, og har som formål å bedre dine prestasjoner innenfor en rekke mulige arenaer.

Ved bruk av en ball med to håndtak og et gjennomtenkt utvalg av øvelser får du trent hele kroppen og ulike bevegelsesmønstre med stort fokus på stabiliserende, utholdende og eksplosiv styrke. Basisball er et konsept som er svært allsidig og vil kunne være til stor nytte for både idrettsutøvere og den vanlige hobbymosjonist da hver øvelse kan tilpasses med tanke på vanskelighetsgrad, tempo og intensitet.

Treningen er overførbar til en rekke treningsformer som bl.a. ballidrett, kampsport, alpint, og mye mer. Foreløpig lanseres det to programmer – Basisball 4 x 4 og Basisball Raw. Her er en kort beskrivelse av de to:

Basisball 4 x 4

Basisball 4 x 4 er en av flere kommende intervall-protokoller der man kombinerer utholdenhet og styrke. I denne velkjente intervallprotokollen har man som mål å forbedre arbeidskapasiteten og koordinasjonen, samtidig som man utfører en rekke øvelser med bakgrunn i idretten og hverdagslige bevegelser.

Dette er et friskt og lekent program og vil for mange være langt mer lystbetont enn den tradisjonelle intervalløpingen på tredemølle. Man kan hele tiden styre tempo og gjøre øvelsene lettere eller vanskeligere utifra hvilket nivå man ligger på.

Her ser du en video av lanseringen av Basisball 4 x 4 under NIH Fitness Convention

Basisball Raw

I Basisball Raw er fokuset på utholdende og eksplosiv styrke der man får trent hele kroppen gjennom varierte og tøffe øvelser. Man styrer selv tempoet og vanskelighetsgraden slik at man kan ta få og tunge repetisjoner, eller flere eksplosive repetisjoner alt etter hva man ønsker å oppnå med treningen. Dette er også det kanskje beste med hele konseptet – at alle kan få en solid og komplett treningsøkt uansett forutsetninger og målsetninger

Et motiverende og faglig solid øvelsesprogram sammen med fengende og inspirerende musikk gjør Basisball til en treningsform mange vil ha glede og nytte av.

Her ser du en video av lanseringen av Basisball Raw under NIH Fitness Convention

Dersom du er interessert i å lære mer om Basisball og basistrening tar du kontakt med gründerne i Back to start – Siri Linn Haugen og Silje Blindheim. De holder kurs utover våren og kan garantert lære deg mye om basistrening!

Her følger noen bilder fra basisballtreninger:

Leave a Reply

%d bloggers like this: