Utmattelse skjer i hjernen

Hva skjer når vi opplever fysisk utmattelse i forbindelse med trening og konkurranse? Er denne utmattelsen en fysiologisk respons i kroppen på langvarig belastning eller er det rett og slett noe som skjer i hjernen vår?

Timothy David Noakes skriver om nettopp dette i artikkelen “Fatigue is a Brain-Derived Emotion that Regulates the Exercise Behavior to Ensure the Protection of Whole Body Homeostasis”. Artikkelen handler om kropp og sinn, og om utmattelse skjer i hjernen eller andre steder i kroppen.

Dersom du ikke ønsker å lese hele artikkelen kan jeg gi deg en pekepinn på hva han har kommet frem til. Noakes foreslår at med bakgrunn i følelsen av utmattelse, som opprinnelig oppstod for å forhindre ødeleggelse av vev, vil hjernen til den som blir nr.2 akseptere nederlaget. Han foreslår videre at vinneren blir den utøveren som ikke godtar nederlag og som i høyest grad er i stand til å utstå den ubehagelige følelsen av utmattelse.

Dette er svært interessant og er forhåpentligvis noe som vil bli forsket langt mer på i fremtiden. Det er liten tvil om at hjernen vår spiller en stor rolle for hvordan vi presterer også på det fysiske plan. Jeg anbefaler alle som driver med trening og konkurranse å lese artikkelen. Kanskje du ser utmattelsen i et nytt lys neste gang du kjører deg helt tom.

One thought on “Utmattelse skjer i hjernen

Leave a Reply

%d bloggers like this: