3 grunner til å la andre lage ditt eget treningsprogram

Å ha et fastsatt treningsprogram som en detaljert plan over hva som skal gjøres i treningsøkten er noe flere og flere ser nytten av. Det sørger for kontinuitet i treningen og gjør at du lett kan se fremgang etter hvert som du benytter tyngre belastning.

Du slipper å tenke ut hva du skal trene hver gang og du har større sjanse for å få fremgang i de øvelsene du benytter.  Likevel er det noen ting man må ta hensyn til og kanskje er det lurt å la andre skrive treningsprogrammet ditt. Her kommer 3 grunner til å ikke skrive ditt eget treningsprogram.

1. Nye øvelser

Ved å la noen andre skrive ditt treningsprogram er sjansen stor for at det vil bli lagt til nye øvelser du sjelden eller aldri bruker ellers i dine egne programmer. Det krever selvsagt at du får innlært øvelsene ordentlig, og det vil igjen kunne medføre en ny giv i treningen.

Dette er nyttig både fordi nye øvelser kan gi en økt treningsglede og motivasjon, men også fordi du får trent kroppen på nye måter som igjen kan gi deg økt fremgang og styrke.

Ved å lære nye øvelser og metoder vil du igjen gjøre din egen øvelsesbase større og du vil kunne implementere disse øvelsene i fremtidige programmer du skriver for deg selv elle andre.

Du har da selv prøvd øvelsene og vet forhåpentligvis hvorfor og hvordan øvelsen skal benyttes. Dette er en fordel siden du da kan variere øvelsesutvalget i større grad, noe som igjen vil gjøre treningen kjekkere og mer motiverende.

2. Utfordrer svake områder

Dersom man alltid følger sitt eget program vil man med stor sannsynlighet også fokusere mest på de øvelsene man liker og som man allerede er god i. Vi er alle glad i å gjøre ting vi er gode i.

Det er få personer som klarer å analysere sine egne behov og sette opp et perfekt program som tar for seg eventuelle problemområder eller muskelgrupper som henger etter.

Er du for eksempel veldig sterk i benkpress, men ikke klarer en eneste ordentlig pull-up er det grunn til å tro at du har et lite balansert styrkeforhold mellom forside og bakside av overkroppen.

Dersom en annen person setter opp programmet ditt vil den personen i større grad kunne legge inn øvelser som ikke nødvendigvis er dine favorittøvelser, men som gir deg resultatene du ikke har fått med ditt nåværende program. Dersom du gjør det du alltid har gjort vil du få de resultatene du alltid har fått!

3. Ansvarlighet

Når man følger et treningsprogram som er skrevet av noen andre sørger dette for at du i større grad føler at du må følge det til punkt og prikke. Dersom du har betalt for programmet er det mye større sjanse for at du faktisk gjennomfører hver økt og hver øvelse for å sørge for at du får maksimalt ut av programmet.

Personen som skrev ditt program har også brukt tid og energi på å skrive dette slik at du også føler at du må holde din del av avtalen. Dersom du ikke følger programmet sånn som det er skrevet har du heller ingen grunn til å klage dersom du ikke får den fremgangen du ønsker.

Velg riktig person

Å overlate treningsprogrammet ditt til hvem som helst er naturlig nok ikke å anbefale. Sørg for at vedkommende selv har en bakgrunn innenfor styrketrening. Personen må ha innsikt i hva du er ute etter og hva du ønsker å oppnå med treningen, samt ha kunnskap om funksjonell anatomi, fysiologi og biomekanikk slik at treningsprogrammet du får har en fornuftig tilnærming med tanke på øvelsesutvalg, repetisjoner og sett, samt hyppighet av øktene. Sjekk forøvrig ut dette innlegget  for mer informasjon om hva du bør vektlegge når du skal finne rett person.

Programmet  må også ta hensyn til eventuelle skader og muskulære ubalanser du måtte ha slik at treningen passer nettopp din kropp. Dersom du lurer på noe angående øvelser eller hvordan ting er satt opp – spør! Det er eneste måten man kan finne ut hva som er tenkt eller eventuelt hva som ikke er blitt tenkt på.

Det er også svært viktig at det er et treningsprogram du kan og vil følge i en ellers hektisk hverdag. Programmet må samsvare med dine målsetninger og må være gjennomførbart for at det skal kunne gi deg de resultatene du ønsker.

Anbefaling

Helt frem til for 6 måneder siden laget jeg mine egne styrketreningsprogram. Etter å ha lest Eric Cressey sin blogg over lengre tid  skjønte jeg at han har peiling på det han driver med. Jeg begynte selv å bli lei av 5×5 baseløft-programmet som jeg da benyttet, samt andre lignende fullkroppsprogram, og fant ut at hans 16-ukers program, Show and Go: High Performance Training to Look, Feel, and Move Better, måtte prøves.sag-main

Dette angret jeg ikke på overhodet. Programmet er lagt opp til at du kan velge mellom 2, 3 og 4-økter i uken alt etter hva som passer deg best. Inkludert i programmet er videoer av øvelsene samt svar på de fleste spørsmål du måtte ha.

De 16 ukene deles igjen inn i 4 ukersperioder slik at du skifter program hver 4 uke og får da nye øvelser som holder motivasjonen og fremgangen ved like.

Programmet inneholder skadeforebyggende og prestasjonsfremmende elementer i form av mobiliseringsøvelser, oppvarming, tøyninger og aktiveringsøvelser, samtidig som det hele veien er en progresjon i øvelsene og belastningen du bruker. Det er også beskrevet alternative øvelser i tilfelle du mangler utstyr til å gjennomføre programmet.

Det kan også nevnes at dette er et program for deg som har vært borti styrketrening før og som er motivert for å trene hardt. Det passer både for kvinner og menn, og selv om noen av øvelsene krever mye overkroppsstyrke, er det hele veien alternativer og regresjoner av øvelsene man kan utføre.

Det må nevnes at jeg på ingen måte reklamerer for dette programmet, det er noe jeg og folk jeg kjenner har brukt, og resultatene og treningsgleden er det ingenting å utsette på.

Snakk med en venn eller bekjent med peiling på trening, eller test ut andre treningsprogrammer laget av fagfolk dersom du ønsker å prøve noe nytt!

Har du erfaringer med å la andre skrive treningsprogrammet ditt? Legg gjerne igjen en kommentar!

6 thoughts on “3 grunner til å la andre lage ditt eget treningsprogram

Leave a Reply

%d bloggers like this: