Anbefalt øvelse: 1-armsroing i halvt knestående

De fleste av oss sitter mye i løpet av dagen og gjør de fleste aktiviteter med hendene foran kroppen. Dette kan over tid føre til kort muskulatur på forsiden av kroppen, og da hovedsakelig hofteleddsbøyerne og brystmusklene. Protraherte  (fremtrukne)  skuldre er et vanlig resultat av dette.

Det vil derfor være en god idé å implementere trekkøvelser i sitt treningsprogram for å motarbeide nettopp denne trenden. Bruk gjerne dobbelt så mange trekkøvelser som pressøvelser.

1-armsroing i halvt knestående (i mangel på en fetere tittel) lærer deg å både retrahere (trekke tilbake skulder) og tilte scapula posteriort (skulderbladet bak og ned). I halvt knestående vil øvelsen også sette krav til at du holder bakre ben ekstendert, noe som krever at Gluteus Maximus (rumpa) aktiveres og setter strekk på hofteleddsbøyerne. Øvelsen jobber dermed med begge de to problemområdene nevnt ovenfor.

På bildet øverst ser man at lattismus dorsi og kontralaterale (motsatt sides) gluteus maximus er forbundet gjennom fascia thoracolumbalis (bindevevshinne).

I halvt knestående vil man måtte aktivere gluteus maximus (rumpa) for å holde posisjonen samtidig som man bruker lattisimus dorsi for å utføre ro-bevegelsen. Dette vil jobbe med samspillet mellom disse to og vil også være en øvelse som utvikler løpssteget ditt da det er nettopp samme fenomen som forekommer i det du sparker i fra og strekker ut i hofte under løping.

Her er en video av øvelsen:

Øvelsen vil, med rett utførelse, kunne benyttes av de fleste med eller uten skulderplager. Bruk enten et strikk eller kabeltrekk. Trekk skulderbladet bakover og start deretter ro-bevegelsen. Forsøk å få skulderbladet til å bevege seg nedover og bakover mot motsatt hofte. Husk å stramme baken på det bakeste benet under hele øvelsen. Bruk 8-12 repetisjoner og kjør 3-4 sett.

Gi øvelsen et forsøk og kom gjerne med tilbakemeldinger!

2 thoughts on “Anbefalt øvelse: 1-armsroing i halvt knestående

Leave a Reply

%d bloggers like this: