Velge behandler eller behandlingsform?

Man hører ofte snakk om at spesifikke behandlingsmetoder er de beste. Noen syns fysioterapi eller manuellterapi fungerer, andre sverger til naprapati eller kiropraktikk.

Man vil alltid finne noen som har hatt ulike erfaringer med ovenfornevnte. Ofte kommer spørsmålet – hva fungerer best? Er fysioterapi best? Er naprapater flinkere enn kiropraktorer?  Er det stor forskjell mellom yrkene?

Etter min mening er det ikke de riktige spørsmålene. Det hele kommer an på ditt behov og personen som utfører jobben! Kvaliteten på yrkesutøveren har alt å si for om behandlingen er effektiv. Møter du en sosialt inkompetent eller uærlig terapeut vil det ikke ha noe å si hvor faglig dyktig de er. Du vil uansett kunne finne en som er bedre egnet.

Det er sikkert flere som har opplevd å ha en lege, terapeut eller andre personer innen helsevesenet som de ikke føler at de kommer overens med, som det ikke klaffer med. Kvaliteten på den individuelle yrkesutøveren er det som betyr noe! Og en vil kunne finne terapeuter innenfor hele kvalitetsskalaen, uavhengig av hvilken utdanning de har.

Det er heller ikke alltid en sammenheng mellom terapeutens kvalitet, terapeuten sin utdanning eller hvor lenge de har utøvet sitt yrke. Enkelte grunnleggende kvaliteter må uansett ligge i bunn for å sørge for en effektiv og hensiktsmessig behandling. For det første må det være en person du klarer å samarbeide med. En behandlingsperiode skal være noe både pasient og terapeut samarbeider om, og noe begge skal dra nytte av.

Dette krever visse sosiale egenskaper hos terapeuten og det krever at den er oppriktig interessert i at du skal få en effekt av tiden og pengene du legger inn i det. En ærlig, intelligent terapeut, uavhengig av yrke, vil alltid gi en bedre behandling enn en uansvarlig, uinteressert terapeut. Videre bør terapeuten ha evne til klinisk resonnement, teoretisk begrunnelse, ha praktiske ferdigheter, samt være ærlig og ydmyk.

Mange er av den oppfatning at de som har samme utdanning også har de samme ferdighetene, interessene og den samme kunnskapen. Dette er lang i fra tilfelle! Har i enkelte tilfeller hørt følgende: “du er fysioterapeut altså?! syns ikke fysioterapi fungerer jeg. Det hjalp ikke når jeg hadde vondt i kneet. Synes naprapati var mye bedre” Mitt respons var noe ala dette:

Likevel tok jeg meg inn igjen og måtte fortelle regla om at en fysioterapeut eller en naprapat ikke nødvendigvis representerer en type terapi. Uansett hva en har å si om et yrke eller tittel – det er ikke yrket som behandler deg, det er en person. Denne personen har fått en del av kunnskapen og ferdighetene gjennom utdanningen sin, men langt i fra alt.

I løpet av en utdanning vil alle disse gruppene ha lært fysiologi, anatomi, biomekanikk, undersøkelse og behandling. I hvert fall har de hatt undervisning i det og har en viss forståelse. Innenfor disse rammene skal denne yrkesutøveren gjøre en vurdering av hva som kan gjøre deg best mulig, helst på kortest mulig tid.

Selv har jeg vært til behandling hos gode og mindre gode fysioterapeut, naprapater, manuellterapeuter og kiropraktorer. Jeg har hatt god nytte av alle disse behandlingsmetodene, men det har vært utelukkende pga. behandler, ikke nødvendigvis behandlingsmetoden. Forsøk derfor å finne mer ut om den du velger til å ta hånd om kroppen din.

Ta gjerne en telefon til aktuell terapeut og spør om det du ønsker behandling for er noe han/hun har kunnskap og ferdigheter innen. Dersom vedkommende har yrkesstolthet og er ærlig bør svaret være enten “ja, dette har jeg greie på” eller “jeg vil heller anbefale deg …. som har større kunnskap enn meg innenfor dette”.

Du burde se etter en god terapeut i stedet for en god terapi. En god terapeut vil gjøre sitt beste for deg og ditt behov, samtidig som den vil kunne sende deg videre til en annen god terapeut dersom den ser at du har ytterligere behov som den ikke selv kan stille.

Finn ut hvem som er gode på det DU har behov for. Har du hatt bekkenløsning under svangerskapet – finn noen som er gode på dette. Med tanke på hvor mange områder for eks. fysioterapi dekker, som nevrologi, medisin ortopedi, geriatri, barn, idrett osv, er det ikke mulig for noen å være like god innenfor alle områder.

Det er fullt mulig å komme seg gjennom en utdanning uten å utvikle seg innen spesialområder, og en utdanning kan sees på som en plattform for videre utvikling der terapeuten selv har ansvar for veien videre. Det vil da være spesielle interesser, og vilje og evne til å lære som vil være avgjørende for hvor flink en blir innenfor et område.

Dersom terapeuten din utelukkende behandler dine symptomer med for eksempel manipulasjon, massasje, laser, ultralyd eller trykkbølgebehandling, bør det gå opp et rødt lys. Det er selvsagt greit dersom dette er helt i starten av en behandlingsperiode og det er en plan for hva som skal skje videre for å forhindre at plagene kommer tilbake. Det en skal være obs på er dersom det utelukkende blir symptombehandling. Sjansen er da stor for at du blir en evigvarende pasient som etter en liten bedringsperiode, igjen må tilbake til behandlingsbenken.

Dersom du har gått til en terapeut som hver behandling gir deg varmepakning, litt lett massasje og dett var dett, burde du  enten erstatte behandlingen med å ta deg en varm dusj eller finne deg en annen terapeut. Å fortsette der vil være å kaste tid og penger ut vinduet.

En terapeut bør også være i stand til å fortelle deg hva som er årsaken, hva som skal gjøres og hva du kan forvente. Det kan selvsagt ta litt tid før terapeuten finner ut nøyaktig hva som er problemet, men ikke gå i månedsvis til samme terapeut dersom du ikke merker noe bedring eller det er en langsiktig plan på et alvorlig problem. Du har rett til, og bør få informasjon om hva som ligger bak den behandlingen du får. Og det bør bli forklart på en forståelig måte. Dersom din behandler ikke klarer dette, er sjansen stor for at kunnskapen ikke er som den burde. En terapeut bør:

 • Ha en plan for deg
 • Ikke love deg resultater, men etter hvert bør du merke noe bedring
 • Være interessert i deg og dine problemer
 • Involvere deg i behandlingen.
 • Sørge for aktiv behandling – altså øvelser
 • Kunne begrunne  behandlingen de gir deg på en forståelig måte

For å oppsummerere:  Undersøk på forhånd og forsøk gjerne ulike behandlere – av ulike yrker – til du finner en som er kunnskapsfull innenfor det du har behov, har gode ferdigheter, er engasjert og virker oppriktig. Den personen har de beste forutsetningene for å hjelpe nettopp deg!

Har du noen erfaringer eller meninger om dette temaet?

Del de gjerne!

9 thoughts on “Velge behandler eller behandlingsform?

 1. Du skriver utrolig bra Martin. Dette var et veldig godt og oppklarende innlegg om prosessen å velge riktig metode eller terapeut.

  Jeg er veldig enig i det aller meste du skriver og i tillegg fikk jeg meg en god latter av det fine bildet av Tommy Lee Jones. Men du hentet deg fint inn igjen også! 🙂

  Jeg tror mange vil ha nyttet av å lese dette innlegget om de finner seg selv i en situasjon som du beskriver, at de ikke er helt sikker på hva eller hvem som er deet beste for dem.

  Hypnoterapeut Lene Larsen
  og grunnlegger av Ekvalibrium Team

Leave a Reply

%d bloggers like this: