Korsryggen er muligens det området av kroppen det hersker størst forvirring rundt når det gjelder å finne årsak til plagene og beste behandling.

Vi vet at smerteopplevelsen er multifaktoriell og at det å lære om hva smerter er kan være nyttig for å håndtere smertene bedre. Les mer om smerte her.

Siden ryggsmerter er et såpass stort tema, er tanken med denne artikkelen å komme med noen generelle råd og prinsipper. Det vil alltid være individuelle hensyn å ta, men disse rådene tar for seg de vanligste plagene.  

Det sies at 60-80% vil oppleve plagsomme ryggsmerter i løpet av livet, og smertene kan komme tilbake flere ganger.

Den desidert største andelen av korsryggsmerter er de uspesifikke korsryggsmertene som står for 80-90%. Nestemann på listen er skade eller irritasjon av nerverot med 5-10%, mens «andre og mulig alvorlige årsaker» står for færre enn 1%.

Årsakene til korsryggsmerter kan være mange og kan stamme fra skader mot ryggens fasettledd, mellomvirvelskiver, leddbånd og muskler, mekanisk og biomekanisk irritasjon av nerverot, eller annen patologi. Også psykososiale faktorer kan spille en stor rolle, noe som vil bli skrevet ytterligere om ved en senere anledning.

De gode nyhetene er at mange blir bra av seg selv, og særlig er sjansen stor for dette dersom man er klar over hvor tilpasningsdyktig kroppen er.

Her er noen tips og oppfordringer for forebygging av ryggplager, samt råd for deg som allerede er plaget med ryggen:

Unngå langvarig sitting

Mye tyder på at det er lurt å unngå langvarig sitting og variere stillingen hyppig dersom man sitter over lengre tid. Det er ingen forskning som sier at det finnes en korrekt måte å sitte på.

Å bevege seg fører til mer variert belastning for korsryggen. Reis deg opp ofte og varier både posisjon og aktivitet gjennom dagen for å gi kroppen din et best mulig utgangspunkt.

Ikke vær redd for å løfte ting!

Mange er redd for å løfte ting i frykt for å få vondt og kan dermed ende opp med en rygg som ikke lenger er vant med å gjøre nettopp dette. Det kan være fornuftig med fokus på løfteteknikk der du holder objektet nært kroppen, har en rett rygg og lar hofte og bein gjøre størsteparten av jobben, samtidig som det igjen ikke finnes en «korrekt» eller «feil» måte å gjøre ting på. Stol på at kroppen din takler de bevegelsene du ønsker å utføre.

Senga er ikke din beste venn

Dersom man får et kink eller akutte smerter i ryggen er det lett for at man går rett i seng for å døyve smertene. Dette kan være greit en kort periode, men plagene blir ofte værre dersom man legger seg ned og venter på at det skal bli bedre. Selvfølgelig kan man ligge en liten stund mens smertene er på det verste, men forskning viser at jo tidligere du kommer tilbake  i aktivitet, jo raskere blir du frisk.

Ikke streb etter å øke bevegelsesutslaget i korsryggen

Mange tror at dersom en kroppsdel er smertefull er dette med bakgrunn i anspente og korte muskler, og at det da må tøyes. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle og det er grunn til å tro at frykt for bevegelse er en langt større grunn til langvarige plager enn at noe er feil med ryggens strukturer. Selv om det føles ut som at noe er for kort eller stram i ryggen er det sjelden noe som trenger å tøyes eller trykkes på, men dersom det føles godt ut er det sannsynligvis noe du kan ha nytte av.

Ikke krisemaksimer

Selv om ryggplager kan være svært plagsom, er det veldig sjelden farlig.  Å være redd for å bevege seg i frykt for smerte eller forverring er i mange tilfeller med på å bidra til nettopp dette. En del av prosessen med å bli frisk krever at du er i noe aktivitet og at du stoler på ryggen din. Å finne avspenningsmetoder som fungerer for deg, som for eksempel mindfulness, kan også være til stor hjelp. Gradvis eksponering for bevegelse er en annen måte å komme seg tilbake til der du ønsker å være.

Symptomer å være på vakt for

Siden ryggplager også kan være forårsaket av mer alvorlig sykdom er det lurt å være obs på det vi kaller «røde flagg» eller faresignaler sammen med ryggplager. Her er noen du bør ta på alvor:

 • manglende kontroll med urin og avføring
 • følelsesløshet rundt endetarmsåpningen og i skrittet
 • smerter nedover et eller begge ben, som blir gradvis værre.
 • betydelig svekkelse av muskulaturen eller stort vekttap uten logisk forklaring
 • tidligere kreftsykdom
 • intense smerter, også i hvile, som ikke blir mindre i løpet av en uke
 • uforklarlig kvalme / oppkast / diaré
 • ryggsmerter etter et fall eller en skade, som ikke går over

Har du en eller flere av disse faresignalene uten at du vet årsaken – ta kontakt med lege!

Det må legges til at langvarige ryggplager som du ikke finner ut av kan det være fornuftig å få dette utredet av fagpersonell slik at du raskere kan gjenvinne optimal funksjon i hverdagen.

Bli med på praten! 7 kommentarer

 1. […] Korsryggsmerter – start her! […]

  Svar
 2. Hei
  Har en ganske lang rygghistorie – men har vært ganske så bra de siste 3-4 årene. Så fikk jeg problemer med nakken, og gikk til en kiropraktor. han behandlet da ryggen min (jeg har såkalt scheumann – krumming), og mente nakkeplagene kom fra ryggen. Men resultatet av behandlingen var at jeg igjen har fått vondt i ryggen. Smertene sitter i korsrygg, setet, hofter. det er vondt å sitte. Kan det være at en ustabil rygg som min ikke tåler denne form for behandling ? det samme skjedde faktisk for 4 år siden. en runddans blant kiroparktor, manuellterapeuter og fysioterapeuter gjorde bare vondt verre følte jeg. Nå er jeg usikker på hva jeg skal gjøre . Bittert å registrere at smertene er tilbake takket være behandling…

  Svar
  • Hei Reidar!

   Det var synd å høre at du ble værre i etterkant av behandlingen. Uten å vite akkurat hvilken behandling du har fått og begrunnelsen for denne, er det ikke grunnlag for å gi deg andre råd enn å holde motet oppe og fortsette. En runddans blant mange behandlere er ikke alltid en god løsning da det ikke blir en kontinuitet i behandlingen. Hvor i landet holder du til? Mulig jeg kan anbefale noen i nærheten av deg.

   Svar
   • Takk for tilbakemelding. Jeg skal tilbake til Nemus Bjølsen i Oslo imorgen. Der er flere fysiterapeuter og kiropraktorer. får høre hva de vil foreslå videre. Snakket med kiropraktoren, og han er veldig klar på at jeg må i gang med treningsopplegg for å styrke ryggen.Men poengterte at det er svært viktig at treningen gjøres riktig. Forrige gang, så ble jeg altså bedtre etterhvert – og håper jo på det igjen. Ganske slitsom dette her, og endel problemer med nattesøvnen pga smerter. Noen quick fix er det vel ikke på dette ehr, men hørte noe om laserbehandling som kan gjøre noe med smertene. ikke vært borti det før..

   • Høres lurt ut å få ytterligere hjelp fra fagpersonell, Reidar. Håper dere sammen finner noe som kan hjelpe på plagene.

 3. […] på en negativ måte. Dette skjer ofte uten at pasienten selv er klar over det.Fear avoidance ved ryggsmerter – frykten for å bevege seg – er et eksempel på dette. Man blir redd for å få smerter ved […]

  Svar

Kom gjerne med en kommentar!

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategori

Manuellterapi og fysioterapi

Stikkord

, , , , , , , , , , , ,